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It is hereby notified that the Board, having regard to 
Article 39 of the Regulations and with the approval of the 
Council, makes the following Rules: 
 

Rule 1 
Citation 

 
These Rules may be cited as the Rules on the 
Determination of Merger Notification Threshold. 

 
Rule 2 

Interpretation 
 
In these Rules unless the context otherwise requires: 
 
“Acquiring firm” means a firm that as a result of a 
merger: 
 

i. would directly or indirectly acquire, or establish 
direct or indirect control over the whole or part of 
the business of another firm; or  
 

ii. has direct or indirect control over the whole or part 
of the business of the firm contemplated in 
paragraph (i); 

 
“Board” means the Board of Commissioners established 
by Article 12 of the Regulations; 
 
“Common Market” means the Common Market for 
Eastern and Southern Africa (COMESA), established by 
Article 1 of the Treaty; 
 

“Council” means the Council of Ministers of the Common 
Market established by Article 7 of the Treaty; 
 
“Member State” means a Member State of the Common 
Market; 
 
“Merger” means merger as defined in Article 23 of the 
Regulations; 

 
“Regulations” means the COMESA Competition 
Regulations of 2004; 
 
“Target firm” means a firm that as a result of a merger: 
 

i. the whole or part of whose business would be 
directly or indirectly controlled by an acquiring firm; 
or  
 

ii. would directly or indirectly transfer control of the 
whole or part of its business to an acquiring firm. 
 

Rule 2 
Purpose 

 
The purpose of these Rules is to prescribe the threshold 
and a method of the calculation of the annual turnover of 
the assets in relation to the notification of mergers in the 
Common Market. 
 

 
 
 
 



Rule 3 
Scope 

 
These Rules shall apply to all mergers with a regional 
dimension. 
 

Rule 4 
Threshold 

 
Where both the acquiring and the target firm, or either the 
acquiring firm or the target firm, operate in two or more 
Member States, the merger shall be notified in 
accordance with Article 23 of the Regulations subject to 
the following thresholds: 
 

(a) the combined worldwide aggregate annual 
turnover or the combined worldwide 
aggregate value of assets, whichever is 
higher, of all firms to the merger in the 
Common Market equals or exceeds COM$ 
Zero; and 

 
(b) the  aggregate annual turnover or the 

aggregate value of assets, whichever is 
higher, of each or at least two  firms to the 
merger in the Common Market equals or 
exceeds COM$ Zero. 

 
 
 
 
 
 

Rule 5 
Method of Calculation 

 
Notwithstanding the provisions of Article 23 (4)(b) of the 
Regulations, no method is prescribed for the calculation 
of annual turnover and assets. 
  
 

Rule 6 
Amendment of Rules 

 
The Board may amend these Rules and the amendments 
shall enter into force upon approval by the Council. 
 

Rule 7 
Entry into Force 

 
These Rules shall enter into force upon approval by the 
Council. 


